Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Czy obrobka termiczna powoduje utrate fitynianow w platkach owsianych? Jak tak to zalac je wrzatkiem na pare minut czy ugotowac przez jakis czas? Jadam obecnie surowe na wodzie letniej gorskie i zwykle i cos mi zaczelo od tej pory szwankowac ze stawami.
Dziedzina zajmująca się odżywianiem, dietetyka to dość szeroki dział. To czy dany produkt jest warty spożycia zależy od jego jakości, wartości. Nie które produkty warto unikać, a mimo wszystko np. po treningu warto je uwzględnić. Zależy to od wielu czynników. Produktów żywnościowych jest tak dużo że ciężko napisać które jeść, a które unikać. [...]
Sprawdziłem sobie dodatkowe możliwości ćwiczeń na sprzęcie co mam. Szału nie ma. Chiałem robić łąwke skosem w dół, ale przyłożenie jest tak beznadziejne, że szkoda kręgosłupa - cały czas zjeżdzam na niej na dół - a ile można nogami blokować :{ Zostaje na 100% ławka płasko i wykombinowałem skos górę - choć stojaki są mocno niestabilne :{ Biceps i [...]
Witam, Kilka razy tu zaglądałem (z partyzanta), przeważnie, jak zostawiałeś wpis w blogu Krzyśka. Patrzę na dietę i: 80g ryzu brazowego(waga ryzu po ugotowaniu) Produkty waż przed obróbką termiczną. Rzeczywiście było tam ze 20-30g ryżu. Przed treningiem jedz ryż brązowy, ciemne makarony (razowe, z pełnego ziarna, durum), mają niższe IG i zapewnia [...]
witam dzis dzien bez treningu silowego ale za to miałem trening interwalowo-aerobowy tzn ,jezdzilem rowerem w terenie ,niezłe podjazdy i zjazdy teren trudny i ciekawy , trzymałem HR miedzy 120 a 165hr, niezle dało mi to popalic czas treningu 1h40min spalone cal-1276cal spalony fat-136 radosław88 dziekuje za wpis i rady 80g ryzu [...]
Ja neoprenu używam tylko do nurkowania i na surfing i nawet po 3 godzinach walki z konkretna falą efektu wygładzenia i widziałam, ale przynajmniej mi było ciepło ;). Pytanie do kury. Zjadłaś 150 g surowego mięsa, czy już po ugotowaniu? Zobacz różnicę: /SFD/Images/2015/9/17/6aeefdda82164719943b47ae8f0a826c.jpg - w bazie 150 gotowanego kurczaka to [...]
Jest to kwestia sporna. Są białka przeznaczone do obróbki cieplnej ( specjalne zastosowanie do wypieków, smażenia ) i tylko takie widziałbym jako dodatek do placków, ciast itp. Oczywiście, niektórzy używają normalnych białek. Z tego co mi wiadomo, obróbka termiczna ma wpływ na obniżenie wartości biologicznej białka i gorsze przyswojenie. Z tego co [...]
Dziwi mnie, że ludzie jeszcze zadają te pytania. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. nie rozumiem - przeciez napisalem wyraznie, ze 'ugotowalem 400g wieprzowiny'. Waga przed obrobka wyniosla wlasnie te 400g (z kawalkiem). Moje pytanie dotyczy tego, czy taki ubytek masy (250g) jest typowy czy nie
Produkty ważymy przed obróbką termiczna ;-) Oczywiście jakieś straty białka podczas obróbki są, ale tak jak mówię, ważysz przed obróbką i nie rozkminiasz już później ile tego jest po przyżądzeniu ;-) Aha i również pozdrawiam ;-) Zmieniony przez - georgu w dniu 2016-08-19 20:17:41
Moim zdaniem pod względem odżywczym bardziej opłaca się kupować i jeść kakao, jako że jest to produkt mniej przetworzony od czekolady, nie poddawany (o ile pamiętam) działaniu temperatury (jak czekolada), więc powinno być w nim więcej korzystnych związków chemicznych, w niezmienionej obróbką postaci. Nie ma tam też dodatku cukru, więc płacisz za [...]
[...] tna lancuch bialkowy. Jesli latwiej to nie ma problemu, jesli trudniej, to trawienie dluzej trwa, i bialko moze byc gorzej przyswajalne. Ale wg. mnie wszystko zalezy od konkretnego bialka. Czasem obrobka termiczna ulatwia sprawe, bo rozwala bialko i enzymy moga sie do niego latwiej dobrac, czasem moze jednak zmieniac sie cos na niekorzysc
Obrobka termiczna nie zmniejsza ilosci bialka w produkcie. Sa to minimalne straty, ktorych sie nie uwzglednia. Wiec bez znaczenia jak zrobisz przyjmuj wartosci odzywcze przed obrobka.
Sąsiadwroc Ważysz wszystko przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Jak ważysz po obróbce nie możesz zastosowac danych z tabel. http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php tu masz w tych tabelach sporo dancyh po obróbce temicznej. Dla porównania w 100g: Ryż brazowy przed obróbką: Energia 357 kcal Białko 7.1 g Tłuszcze 1.9 g Węglowodany 76.8 g Ryż [...]
Zgadza się. Każdy, produktów spożywczych ma pewien bufor możliwość wytrzymania w lodówce, po obróbce termicznej. Z reguły jest to tak, że te które mają sporo wody, po obróbce wytrzymają dłużej, niż przechowywane przed obróbką. Będą to między innymi mięsa i ryby. Z kolei te, które mają mało wody, jak ryże, kasze, makarony, wytrzymają dłużej przez [...]
Nie jesteśmy tak aktywni fizycznie. Co do warzyw to się nie zgodzę, bo w paleolicie ludzie jedli ich bardzo mało. Węglowodany dostarczali głównie z owoców takich jak maliny, dzikie jagody itd. te typu "berries", oraz miodu surowego nie podgrzewanego tłuszcze tylko zwierzęce, no i białko oczywiście z mięsa ale głównie z podrobów - serce, [...]
Zdecydowanie należy ważyć wszystkie produkty przed ich obróbką termiczną. Tylko jadalne elementy. Wartości odżywcze w tabelach również są podawane przed obróbką. Chyba, że jest to ujęte w określonym produkcie, że wartość jego podana jest po obróbce. Do mięs nie dodaje się wody. Jest ona naturalnym składnikiem mięśni/mięsa. Polecam poczytać więcej [...]
Nie wpisuj gotowych dań "gotowana pierś z kurczaka" czy jajko na miekko, wpisz przed obróbką termiczną. Ja dodałabym zdecydowanie z węglowodanów. Nie masz ich mega dużo. A tłuszczy jest sporo, białka bym nie podbijała. Sprawdzałem kiedyś i pierś przed obróbka a gotowana nie różni się nic w makro wzgledem wagi przed i po obróbce a robie tak że [...]