SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Pojedyncze pytania Juniora vol. 9

    Post
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Czy obrobka termiczna powoduje utrate fitynianow w platkach owsianych? Jak tak to zalac je wrzatkiem na pare minut czy ugotowac przez jakis czas? Jadam obecnie surowe na wodzie letniej gorskie i zwykle i cos mi zaczelo od tej pory szwankowac ze stawami.

    Odpowiedzi: 5927 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2015-05-19 19:28:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta na masę

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dziedzina zajmująca się odżywianiem, dietetyka to dość szeroki dział. To czy dany produkt jest warty spożycia zależy od jego jakości, wartości. Nie które produkty warto unikać, a mimo wszystko np. po treningu warto je uwzględnić. Zależy to od wielu czynników. Produktów żywnościowych jest tak dużo że ciężko napisać które jeść, a które unikać. [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1596 Data: 2008-05-31 16:19:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • TRENING NA MASĘ :{ - słowa krytyki

    Post
    Trening dla zaawansowanych

    Sprawdziłem sobie dodatkowe możliwości ćwiczeń na sprzęcie co mam. Szału nie ma. Chiałem robić łąwke skosem w dół, ale przyłożenie jest tak beznadziejne, że szkoda kręgosłupa - cały czas zjeżdzam na niej na dół - a ile można nogami blokować :{ Zostaje na 100% ławka płasko i wykombinowałem skos górę - choć stojaki są mocno niestabilne :{ Biceps i [...]

    Odpowiedzi: 162 Ilość wyświetleń: 15582 Data: 2006-08-28 23:12:10 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Rafi-pods.redukcji str111,-26,9kg-Masa-GVT str114

    Post
    Trening dla początkujących

    Witam, Kilka razy tu zaglądałem (z partyzanta), przeważnie, jak zostawiałeś wpis w blogu Krzyśka. Patrzę na dietę i: 80g ryzu brazowego(waga ryzu po ugotowaniu) Produkty waż przed obróbką termiczną. Rzeczywiście było tam ze 20-30g ryżu. Przed treningiem jedz ryż brązowy, ciemne makarony (razowe, z pełnego ziarna, durum), mają niższe IG i zapewnia [...]

    Odpowiedzi: 1234 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-08-18 21:07:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Rafi-pods.redukcji str111,-26,9kg-Masa-GVT str114

    Post
    Trening dla początkujących

    witam dzis dzien bez treningu silowego ale za to miałem trening interwalowo-aerobowy tzn ,jezdzilem rowerem w terenie ,niezłe podjazdy i zjazdy teren trudny i ciekawy , trzymałem HR miedzy 120 a 165hr, niezle dało mi to popalic czas treningu 1h40min spalone cal-1276cal spalony fat-136 radosław88 dziekuje za wpis i rady 80g ryzu [...]

    Odpowiedzi: 1234 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-08-18 22:05:35 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WYPISKA, Czwartek 02.12.2010 ****DIETA**** 1.Płatki owsiane 100g+jogurt naturalny 3 łyżki+słonecznik+cynamon+miarka NT HardCore 2.Omlet z 3 jaj z warzywami+100g gainera 3.Rekin + 100g ryżu brązowego+ brokuł NITROGLICERYNA TRENING 4.200g gainera 5.Rekin+ 100g ryżu brązowego+brokuł 6.Płatki owsiane 100g+jogurt naturalny 3 łyżki+truskawki (właśnie [...]

    Odpowiedzi: 294 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-12-02 20:31:26 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Łuska na redukcji

    Post
    Ladies SFD

    Ja neoprenu używam tylko do nurkowania i na surfing i nawet po 3 godzinach walki z konkretna falą efektu wygładzenia i widziałam, ale przynajmniej mi było ciepło ;). Pytanie do kury. Zjadłaś 150 g surowego mięsa, czy już po ugotowaniu? Zobacz różnicę: /SFD/Images/2015/9/17/6aeefdda82164719943b47ae8f0a826c.jpg - w bazie 150 gotowanego kurczaka to [...]

    Odpowiedzi: 69 Ilość wyświetleń: 8017 Data: 2015-09-17 10:06:15 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • większe posiłki, a żadziej

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Jest to kwestia sporna. Są białka przeznaczone do obróbki cieplnej ( specjalne zastosowanie do wypieków, smażenia ) i tylko takie widziałbym jako dodatek do placków, ciast itp. Oczywiście, niektórzy używają normalnych białek. Z tego co mi wiadomo, obróbka termiczna ma wpływ na obniżenie wartości biologicznej białka i gorsze przyswojenie. Z tego co [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 1609 Data: 2009-08-30 20:50:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • waga miesa po ugotowaniu

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Dziwi mnie, że ludzie jeszcze zadają te pytania. Każdy produkt ważysz przed obróbką termiczną. nie rozumiem - przeciez napisalem wyraznie, ze 'ugotowalem 400g wieprzowiny'. Waga przed obrobka wyniosla wlasnie te 400g (z kawalkiem). Moje pytanie dotyczy tego, czy taki ubytek masy (250g) jest typowy czy nie

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2029 Data: 2014-04-08 16:23:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • cycki z kurczaka

    Post
    Szybkie pytania bez logowania

    Produkty ważymy przed obróbką termiczna ;-) Oczywiście jakieś straty białka podczas obróbki są, ale tak jak mówię, ważysz przed obróbką i nie rozkminiasz już później ile tego jest po przyżądzeniu ;-) Aha i również pozdrawiam ;-) Zmieniony przez - georgu w dniu 2016-08-19 20:17:41

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 724 Data: 2016-08-19 20:17:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czekolada gorzka 90% vs kakao w proszku

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Moim zdaniem pod względem odżywczym bardziej opłaca się kupować i jeść kakao, jako że jest to produkt mniej przetworzony od czekolady, nie poddawany (o ile pamiętam) działaniu temperatury (jak czekolada), więc powinno być w nim więcej korzystnych związków chemicznych, w niezmienionej obróbką postaci. Nie ma tam też dodatku cukru, więc płacisz za [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 5903 Data: 2017-02-10 21:55:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • BIAŁKO???

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tna lancuch bialkowy. Jesli latwiej to nie ma problemu, jesli trudniej, to trawienie dluzej trwa, i bialko moze byc gorzej przyswajalne. Ale wg. mnie wszystko zalezy od konkretnego bialka. Czasem obrobka termiczna ulatwia sprawe, bo rozwala bialko i enzymy moga sie do niego latwiej dobrac, czasem moze jednak zmieniac sie cos na niekorzysc

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 2866 Data: 2001-08-17 23:35:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Pierś z kurczaka- pytanie?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Obrobka termiczna nie zmniejsza ilosci bialka w produkcie. Sa to minimalne straty, ktorych sie nie uwzglednia. Wiec bez znaczenia jak zrobisz przyjmuj wartosci odzywcze przed obrobka.

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 5554 Data: 2008-04-04 21:45:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Sąsiadwroc Ważysz wszystko przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Jak ważysz po obróbce nie możesz zastosowac danych z tabel. http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.php tu masz w tych tabelach sporo dancyh po obróbce temicznej. Dla porównania w 100g: Ryż brazowy przed obróbką: Energia 357 kcal Białko 7.1 g Tłuszcze 1.9 g Węglowodany 76.8 g Ryż [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 3846 Data: 2007-01-06 19:04:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Liczysz wage i zawartosc BWT produktow przed obrobka termiczna. Yoyo, katujesz sie ja tam wole nie liczyc jak nie najdzie

    Odpowiedzi: 96 Ilość wyświetleń: 9526 Data: 2009-10-08 13:43:57 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Przygotowanie posiłków na kilka dni

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Zgadza się. Każdy, produktów spożywczych ma pewien bufor możliwość wytrzymania w lodówce, po obróbce termicznej. Z reguły jest to tak, że te które mają sporo wody, po obróbce wytrzymają dłużej, niż przechowywane przed obróbką. Będą to między innymi mięsa i ryby. Z kolei te, które mają mało wody, jak ryże, kasze, makarony, wytrzymają dłużej przez [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 596 Data: 2024-02-15 07:27:20 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dlaczego dieta niskowęglowodanowa?

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie jesteśmy tak aktywni fizycznie. Co do warzyw to się nie zgodzę, bo w paleolicie ludzie jedli ich bardzo mało. Węglowodany dostarczali głównie z owoców takich jak maliny, dzikie jagody itd. te typu "berries", oraz miodu surowego nie podgrzewanego tłuszcze tylko zwierzęce, no i białko oczywiście z mięsa ale głównie z podrobów - serce, [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 2778 Data: 2010-09-04 10:47:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zdecydowanie należy ważyć wszystkie produkty przed ich obróbką termiczną. Tylko jadalne elementy. Wartości odżywcze w tabelach również są podawane przed obróbką. Chyba, że jest to ujęte w określonym produkcie, że wartość jego podana jest po obróbce. Do mięs nie dodaje się wody. Jest ona naturalnym składnikiem mięśni/mięsa. Polecam poczytać więcej [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 10495 Data: 2020-03-31 14:45:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Stagnacja - makroskładniki

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Nie wpisuj gotowych dań "gotowana pierś z kurczaka" czy jajko na miekko, wpisz przed obróbką termiczną. Ja dodałabym zdecydowanie z węglowodanów. Nie masz ich mega dużo. A tłuszczy jest sporo, białka bym nie podbijała. Sprawdzałem kiedyś i pierś przed obróbka a gotowana nie różni się nic w makro wzgledem wagi przed i po obróbce a robie tak że [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 1370 Data: 2017-01-21 10:18:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • ostatnia deska ratunku ...

    Post
    Ladies SFD

    ważysz przed obróbką termiczną

    Odpowiedzi: 45 Ilość wyświetleń: 3549 Data: 2015-09-16 12:39:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)